HTML

Sütök-főzök

Kezdő háziasszonykodás a konyhában

Friss topikok

Linkblog

2007.12.15. 23:49 Hagyma

Töltött káposzta és húsleves

Töltött káposzta
Anyu receptje, ma ezt főztünk ebédre koprodukcióban. Akkora adag lesz, hogy 5 embernek elég ebédre, vacsorára és még másnapra is :) Mi édeskáposztából csináljuk, de savanyúból is ugyanígy kell.

Hozzávalók:
- egy közepes fej káposzta
- egy zacskó savanyúkáposzta (a boltokban a savanyúságok között van)
- 1 kg darált sertéshús
- 3 nagyobb fej hagyma - 30-50 dkg rizs
- só, bors, pirospaprika
- ha van otthon: csülök vagy sonka, kevés parasztkolbász

Egy közepes vagy annál kisebb fej káposztának még nyersen kivágjuk a torzsáját, és a fejet feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. (Beleszúrt Anyu egy grillező fémrudat, így mindig könnyen ki tudta venni a vízből, és leszedni kézzel a legfölső, megpuhult leveleket.) Nem szabad, hogy túl puhák legyenek, mert még főni fognak töltve is. A lefejtett levelek legvastagabb erét kis hűlés után a domború oldaláról fogva kivágjuk egy éles késsel, vigyázva, hogy ne vágjuk ketté a levelet. A túl nagy leveleket pedig ennél a fő érnél fogva lehet elfelezni. A jó méret az, ami kiterítve kb. tenyérnyi.

A töltelékhez először 3 nagy fej hagymát olajon megdinsztelünk, majd félrerakjuk hűlni, mert a későbbiekben kézzel dolgozunk vele. Egyharmadát kivesszük belőle, mert ez a fazék aljára fog kerülni. A 2/3 dinsztelt hagymához hozzáteszünk egy kiló darált sertéshúst, kb. egy marék sót, sok borsot, két evőkanál pirospaprikát, és kb. 30 dkg rizst. Ezt Anyu szemmértékkel csinálta, mert tudja már, hogy mi az az állag, amit el szeretne érni. Van aki kétszer ennyi rizzsel szereti. Megkönnyebbülés volt, hogy sem a rizst, sem a húst nem kell előfőzni. A nyers masszát pár percig kézzel összedolgozzuk, aztán megkóstoljuk, hogy elég fűszeres-e. (A rizst kiköpjük :))

Egy nagy-nagy (nekem nincs is ekkora) levesesfazék aljára egy adag apróra vágott (vecsési, zacskós) savanyúkáposztát teszünk a hagyma harmadával elkeverve, annyit, hogy befedje a tál alját. Ha van otthon nyers csülök vagy sonka, azt felszeleteljük, és a zsírosabb szeleteket rápakoljuk.

Ha mindezekkel megvagyunk, kezdődhet a töltés. Egyik kezünkbe egy félpuha káposztalevelet teszünk, a másikkal pedig egy másfél (fagyis)gombócnyi tölteléket összefogunk. Ezt a káposzta egyik "sarkába" rakjuk (nem a közepére, mint gondoltam), és felgöngyölítjük. Erre két módszer van:
- vagy egyszerűen feltekerjük, és a végén betömködjük a két szélét a lelógó levélrészekkel,
- vagy már az elején ráhajtjuk a töltelékre az egyik oldalon a levelet, és így tekerjük fel végig. Így az egyik oldala már kész is van, a másikat kell csak betömküdni. Ha nem marad elég anyag a tömködéshez, jöhet megint egy kis savanyúkáposzta a "lyukba".

A káposztákat így jó szorosan egymás mellé fektetjük. Ha maradna töltelék káposztalevél nélkül, abból gombócot formázunk, óvatosan rásimítunk némi savanyúkáposztát (a vecsésinek jó hosszú szálai vannak, pont jó erre), és ezt fektetjük a kész tekercsek tetejére/közé.

A káposzták tetejére pedig rétegezzünk savanyúkáposztát, a szebbik szelet csülköket és kolbászkarikákat. Ha megvagyunk, elvileg nincs tele a fazék, és ez így van jól. Most felöntjük az edényt annyi vízzel, ami ellepi a rakományt, és lefedve feltesszük főni. Amikor már forr, lejjebb vesszük kb. közepesre a hőfokot, innentől még egy óra kell neki.

Ha kifut a lé, mert ilyen előfordul, akkor merőkanállal leszedünk belőle jócskán, és a főzés vége felé visszaöntjük az ételre. Nagyanyám nem fedőt, hanem egy nagy szájú lábost tett a fazék tetejére, mert így több helye van a gőznek, és a káposztáknak abban kell megpuhulniuk.


Házi húsleves, ahogy Anyu készíti
Hozzávalók:
- kb. 1 kg csontos hús (lehet csirke vagy disznó is, jó csirkefarhátból de bármi másból is)
- 2-3 répa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- 1 fej vöröshagyma héjastul
- zeller
- karalábé (ha van)
- krumpli (2-3 fej)
- só
- szemes bors
- 1 db húsleveskocka vagy vegeta

A húst megmossuk, és feltesszük főni bő vízben (kb- 3-4 liter, attól függ, hányan leszünk). Ha felforrt, szűrővel leszedjük a barna habját, és lejjebb vesszük a hőfokot. Beletesszük a megtisztított, hasábokra vágott zöldségeket a krumpli kivételével, a hagymát héjastul, és a levest fűszerezzük a sóval (kb. egy marék), borssal (5-6 szem), leveskockával.

Innen egy óra kell neki, hogy elkészüljön. A krumplit, és ha van, a csirkemájat fél órával a főzési idő vége előtt kell beletenni, mert különben szétfő. A levestésztát ilyenkor célszerű feltenni (mi nem főzzük bele a levesbe, nehogy szétfőjön.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://sutokfozok.blog.hu/api/trackback/id/tr65265368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása