4-6 személyre 1 kg (ugyanakkora/közepes méretűnél nem nagyobb szemű) főznivaló krumplit héjában felteszek főni hideg vízbe. Ha felforrt a víz, jól megsózom (kb. fél marok sóval). Nem szabad túl puhára főzni, mert akkor a darabolásnál szétesik. Én hústűvel szurkáltam közben.
Amíg fő a krumpli, legyalulok 2-3 nagyobb fej vöröshagymát uborkagyalun, és jól besózom. Hagyom a sóban állni negyed óráig, ettől összeesik.
Az öntetet nem külön tálban készítem, hanem a hagymára teszem egyből. Két evőkanál ecetet és két evőkanál kristálycukrot (ha 20%-os az ecet, még 1 ek. vizet is) a hagymára öntök. Egy nagy doboz (5 dl-es) tejföllel elkeverem, beleteszek 2,5 dl majonézt (a tejföl felének megfelelő mennyiséget, célszerű az üres tejfölöspoharat használni). Ha mindezt jól kikevertem, egy szép jénaiba öntöm.
A még viszonylag forró krumplit hideg vízbe teszem pár percre, hogy kézzel sziszegés nélkül le tudjam húzni a héját. A meghámozott krumplikat vékony, lehetőleg ugyanakkora karikákra vágom és egyesével a szószhoz adom. Ahogy egyet felkarikáztam, óvatosan elkeverem a szósszal. Akkor jó, ha szaftos, azaz a fehér öntet ellepi a krumplit.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.