(A csirke tisztítást és darabolást is meg kell tanulnom. Amikor nézem, egyszerűnek tűnik, meg amikor Anyu mellett állok és úgy csinálom, akkor is, de a múltkor nagyon megszenvedtem egy csirkemell kicsontozásával. Volt ott csontszilánk meg minden... Szóval amit meg akarok jegyezni, és ezért leírom: Anyu levágra a csirke csíráját (nem tudta, mi a hivatalos neve), ez a püspökfalat fölött van, ha a csirkét hasra fordítjuk. Meg kell nézni azt is, hogy a bontott csirkében hagytak-e beleket, mert azt ki kell húzni, és a bőrét is tüzetesen át kell nézni, maradt-e rajta toll, tok vagy pl. sárga bőr a lábán.)
Töltött csirke
A csirke bőrét kézzel benyúlva mindenhol meg kell lazítani, "feltépni" (ezt csak néztem). Ha a hasán elszakad a bőr, nem baj, majd megtűzzük hústűvel vagy összevarrjuk fehér cérnával (ezt a sütés végén egyben ki lehet húzni).
A töltelékhez használtunk kb. 2-3 zsemlének megfelelő mennyiségű szikkadt kenyeret, 3 csirkemájat, 3 tojást és sót, borsot, friss petrezselyemlevelet. A kenyeret beáztattuk vízbe (nem nagyon, de úgy, hogy mindehol érje). Elkapartuk a májat - ez azt jelenti, hogy egyik kézzel fogni kell a májat, a másikkal pedig késsel egészen kis darabonként húzni, trancsírozni, pépes állagúra, a másik kezünk fele haladva. Így a végén a kezünkben maradnak az inak, a máj pedig pépes lesz. Ezt megcsináltuk mindhárom májjal, hozzákevertük a három egész tojást és a kinyomkodott, villával összetört kenyeret és a fűszereket (a petrezselyemzöldet kicsire összevágva). Elég folyós állagú lett a töltelék, nem lehetett volna belőle mondjuk fasírtot csinálni, de ez így jó. Anyu betöltötte a bőre alá mindenhová, aztán ahol megrepedt a bőre (a hasán végig), megtűzte kb. 4 hústűvel. A csirke hasába tettünk két májat. Én megpucoltam és hasábokra vágtam kb. egy kiló krumplit, ez ment a csirke mellé a tepsibe köretnek, aztán betoltuk a sütőbe maximális hőfokra (250), és kb. egy órán át sült. A végén letakartuk alufóliával, hogy ne égjen meg. Nagyon finom lett.
Nokedli
5 főre vettünk fél kiló lisztet és 4 tojást. Ehhez kb. 2-3 deci víz ment apránként, így a végén elég összeállós, csirizes állaga lett a tésztának (én szakácskönyvből elég lágyra csináltam, és tettem bele tejet is múltkor). Aztán forró vízbe nokedliszaggatóval kb. négy részletben beleszaggattuk a tésztát, közben meg-megállva, és tésztaszűrőval kihalásztuk a kész darabokat. Ehhez csirkepörköltet és savanyúságot ettünk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.