HTML

2007.11.04. 14:11 Hagyma

Anyu főztje - töltött csirke és nokedli

Csináltunk Anyuval töltött csirkét és nokedlit is, ezeket meg akartam tanulni tőle.

(A csirke tisztítást és darabolást is meg kell tanulnom. Amikor nézem, egyszerűnek tűnik, meg amikor Anyu mellett állok és úgy csinálom, akkor is, de a múltkor nagyon megszenvedtem egy csirkemell kicsontozásával. Volt ott csontszilánk meg minden... Szóval amit meg akarok jegyezni, és ezért leírom: Anyu levágra a csirke csíráját (nem tudta, mi a hivatalos neve), ez a püspökfalat fölött van, ha a csirkét hasra fordítjuk. Meg kell nézni azt is, hogy a bontott csirkében hagytak-e beleket, mert azt ki kell húzni, és a bőrét is tüzetesen át kell nézni, maradt-e rajta toll, tok vagy pl. sárga bőr a lábán.)

Töltött csirke
A csirke bőrét kézzel benyúlva mindenhol meg kell lazítani, "feltépni" (ezt csak néztem). Ha a hasán elszakad a bőr, nem baj, majd megtűzzük hústűvel vagy összevarrjuk fehér cérnával (ezt a sütés végén egyben ki lehet húzni).

A töltelékhez használtunk kb. 2-3 zsemlének megfelelő mennyiségű szikkadt kenyeret, 3 csirkemájat, 3 tojást és sót, borsot, friss petrezselyemlevelet. A kenyeret beáztattuk vízbe (nem nagyon, de úgy, hogy mindehol érje). Elkapartuk a májat - ez azt jelenti, hogy egyik kézzel fogni kell a májat, a másikkal pedig késsel egészen kis darabonként húzni, trancsírozni, pépes állagúra, a másik kezünk fele haladva. Így a végén a kezünkben maradnak az inak, a máj pedig pépes lesz. Ezt megcsináltuk mindhárom májjal, hozzákevertük a három egész tojást és a kinyomkodott, villával összetört kenyeret és a fűszereket (a petrezselyemzöldet kicsire összevágva). Elég folyós állagú lett a töltelék, nem lehetett volna belőle mondjuk fasírtot csinálni, de ez így jó. Anyu betöltötte a bőre alá mindenhová, aztán ahol megrepedt a bőre (a hasán végig), megtűzte kb. 4 hústűvel. A csirke hasába tettünk két májat. Én megpucoltam és hasábokra vágtam kb. egy kiló krumplit, ez ment a csirke mellé a tepsibe köretnek, aztán betoltuk a sütőbe maximális hőfokra (250), és kb. egy órán át sült. A végén letakartuk alufóliával, hogy ne égjen meg. Nagyon finom lett.

Nokedli
5 főre vettünk fél kiló lisztet és 4 tojást. Ehhez kb. 2-3 deci víz ment apránként, így a végén elég összeállós, csirizes állaga lett a tésztának (én szakácskönyvből elég lágyra csináltam, és tettem bele tejet is múltkor). Aztán forró vízbe nokedliszaggatóval kb. négy részletben beleszaggattuk a tésztát, közben meg-megállva, és tésztaszűrőval kihalásztuk a kész darabokat. Ehhez csirkepörköltet és savanyúságot ettünk.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://sutokfozok.blog.hu/api/trackback/id/tr63217970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása