HTML

2007.11.19. 19:25 Hagyma

Császármorzsa

Ezt már annyiszor csináltam (legutóbb tegnap), hogy saját recept :) Eleinte szakácskönyvből meg a netről kerestem hozzá instrukciókat, de ennél már elértem azt, amit más kajáknál még nem: nem kell méricskélnem a hozzávalókat, mert látom, mi az az állag, amit el kell érnem.

A szembeszomszédainknál nagy kedvenc volt gyerekkoromban, gyakran ették, és smarninak hívták. Anyu soha nem csinált nekünk, de a férjem szereti, ezért ez volt az egyik első édesség, amit megtanultam elkészíteni. És mivel az elejétől sikerem volt vele (bármikor meg tudná enni), és gyors is, időről időre újra megcsinálom.

A hozzávalók egy kb. 4 emberes adaghoz: 30 dkg búzadara,
kb. fél liter tej,
két evőkanál cukor,
3 tojás (de 2-ből is jó),
mazsola (ízlés szerint),
étolaj a sütéshez,
baracklekvár és
porcukor a tálaláshoz.

A tojásokat kettéválasztom, és kézi habverővel összekeverem a sárgájákat egy mély tálban a cukorral. Apránként hozzászórom a búzadarát, és locsolgatom hozzá a tejet. A dara leülepszik az aljára, de nem baj. Fél órát állni hagyom, eddig jól megszívják magukat a szemek, és elég sűrű állagú trutymák lesz belőle. A mazsolát van hogy a fél óra állás előtt, van hogy utána teszem hozzá, mert jó, ha a szemek megduzzadnak. Ehhez az is jó, ha forró vízzel leöntöm a mazsolát, és pár percig állni hagyom a vízben.

Egy mély palacsintasütőszerű edénybe kb. egy deci olajat teszek, és elkezdem a legmagasabb fokozaton melegíteni. Közben felverem géppel a tojásfehérjéket (jól jön bele egy kis ecet vagy citromlé), és hozzáforgatom a masszához. Mehet a forró olajba, és hagyom sülni egy kicsit, amíg az alja összefüggően megsül, de nem ég meg. Ekkor széttördelem fakanállal, és megfordítom a darabokat. Aztán még állok mellette egy darabig, és tördelem-forgatom a darabkákat, amíg nem lesz olyan állaga, amilyet szeretünk (én nem szeretem nagyon kiszárítani, de van, akinek az jön be). Ha kész, barack (vagy málna, vagy bármilyen más) lekvárt teszek a tetejére, és ha nagyon csicsázni akarom, megszórom porcukorral is. (Az édességét a lekvár adja, nem a hozzáadott cukor, mert az elég kevés.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://sutokfozok.blog.hu/api/trackback/id/tr48234702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása